Incontinentie op oudere leeftijd verhelpen, is een behandeling die vaak op de lange baan geschoven wordt. Urineverlies wordt gezien als een ouderdomskwaaltje en men gaat er vanuit dat er niets aan te doen is. Maar toch kan je met behulp van enkele kleine aanpassingen een groot verschil maken.
Bescherm jezelf met incontinentiemateriaal
Incontinentiemateriaal bestellen is één van de eerste stappen in het proces. Voorzie voldoende beschermingsmaterialen om de bewegingsvrijheid te verhogen. Door het dragen van kwalitatief incontinentiemateriaal voel je je goed beschermd en is het vaak makkelijker om weer onder de mensen te komen of om meer te bewegen.
Vermijd overgewicht
Urine incontinentie komt vaak voor bij personen met overgewicht. Wanneer de BMI hoger ligt dan 25, spreken we van overgewicht. Het overgewicht zorgt voor een verhoogde druk op de buik, wat incontinentie in de hand werkt. Bovendien loop je ook makkelijker een urineweginfectie op wanneer je last hebt van overgewicht.
Blijf in beweging of breng jezelf terug meer in beweging. Zo verlies je wat overtollig gewicht en ga je je meteen al beter voelen. Je zal ook minder last krijgen van ongewenst urineverlies.
Gezonde en gevarieerde voeding
Voorzie een gezonde en afwisselende voeding. Goede voedingsgewoonten zorgen voor een optimaal gewicht en een optimale opname van nuttige stoffen. Een eenzijdige voeding met overmaat aan cafeïne of alcohol resulteert in een verhoogde kans op incontinentie.
Bekkenbodemspieren trainen
De bekkenbodemspieren zijn de krachtpatsers die ervoor zorgen dat we onze urine en stoelgang kunnen ophouden. Ongewenst urineverlies bij ouderen is vaak een gevolg van de verslapping van deze spieren. Om incontinentie op oudere leeftijd te verhelpen, is een training van de bekkenbodemspieren dus aangewezen.
Je kunt de bekkenbodemspieren zelf trainen door iedere dag enkele simpele oefeningen uit te voeren die de spieren weer sterker maken.
Incontinentie op oudere leeftijd verhelpen
Op oudere leeftijd is incontinentie een veel voorkomend probleem. In de meeste gevallen kiest men voor een behandeling die een lichte verbetering kan brengen. De hulp van kwalitatief incontinentiemateriaal is in de meeste gevallen nog steeds aangewezen. Twijfel je over je eigen conditie of heb je last van ongewenst urineverlies? Raadpleeg best eerst een dokter voordat je verdere stappen onderneemt.